Selamat Berkunjung Kawan-Kawan....

Papan Tulis

Friday, 8 July 2011

Blog Dihujani Trafik Tanpa Henti....!

Sebenarnya...ramai yang mengatakan dunia blogging adalah senang....but for me, its more hard than just buy a pen and write our own personal notes...Kebanyakan bloggers yang berjaya mempunyai cara mereka yang tersendiri..so kepada yang kepada baru bermula or still pucuk muda dalam dunia blogging ni (sama seperti saya)...kita perlu banyak membuat kajian di internet or dari sumber-sumber yang diyakini agar kita tidak ketinggalan dari segi pengurusan blog dengan cara yang betul....setuju?

Music Emoticons



Ini adalah apa yang telah saya praktikkan sekarang, so pada yang newbies, boleh follow apa yang akan saya kongsikan...dan sama-sama kita tengok hasilnya kelak...=) kerana ganjaran itu ada asalkan kita usahakan dengan cara yang betul....

KONGSIKAN POST ANDA DI LAMAN SOSIAL

Segala entry yang anda tulis mestilah dikongsi bersama rakan anda. Ianya memudahkan rakan anda terus ke blog anda untuk mengikuti perkembangan yang ada. Jika ianya dilakukan secara berterusan, anda tidak perlu bimbang kerana trafik sendiri yang akan pergi ke blog anda setiap masa tanpa perlu anda bersusah payah seperti peringkat awalannya.

FOKUS KEPADA HEADLINES YANG CATCHY

Headlines yang lemah akan membawa kepada kecenderungan untuk tidak terarah ke arah post anda..Hal ini disebabkan oleh tulisan yang tidak merangsang keinginan ramai untuk menarik minat mereka. Justeru itu, anda patut mengubahnya agar sesuai dengan kehendak post yang anda ingin tonjolkan kerana walaupun isinya sangat menarik tapi jika terhadap kekurangan terhadap headlines mungkin akan menjadi faktor utama mengapa trafik tidak berminat ke blog anda.

GUNAKAN IDEA YANG TERBAIK


Harus diingat bahawa tujuan asal pengunjung berkunjung ke blog anda untuk mendapatkan sesuatu input yang baru. Jika ianya sekadar hanya pelengkap suapan mata sahaja, tetapi intipatinya tiada, jelas ianya tidak akan menarik perhatian mereka kerana mereka mahukan anda memberikan sesuatu kepada mereka sebagai tanda penghargaan. sebagai contoh entry yang berkualiti sebagai salah satu nasihat yang boleh mereka praktikkan di masa akan datang..

HIBURKAN TRAFIK DENGAN ELEMEN BLOG YANG MENARIK


Mengapa trafik lebih gemar berkunjung ke arah blog yang sedemikian...? jawapannya senang sahaja kerana bila struktur blog itu tersusun kemas dari segi formatting dan color yang menarik dapat memudahkan mereka untuk meneliti sesuatu entry dengan sistematik dan tidak perlu untuk mengambil masa yang agak lama untuk mencari sesuatu keunikan sebuah blog itu. Walaupun blog itu sangat menarik pada dasar entry nya namun jika presentation format yang tidak teratur akan mengakibatkan pengunjung cepat bosan....






P/S Jika kita berkongsi dan tidak berkira tentang ilmu, maka segala urusan kita pun akan dipermudahkanNya betulkan...? Saya Sayang Nuffnang hehe  

6 Pencetus Idea:

Cik Eka said...

nk bodek nuff eh..hahahaha

sayang nuffnang tu..hihihihih

Che Sayzzuwan said...

hehe....nak kasi ayat2 manja sket u...

hyemynameisrasyid said...

hehehe.,nice tips.,
thanks~

HAKMI said...

satu cara lagi ialah galakkan orang copy paste entri kita dengan credit url la...sebab jika ada orang baca entri copypaste tu..automatik kita dapat satu uv walaupun dia tak masuk blog kita.....

Che Sayzzuwan said...

oo yeke bro...xtau la plak...=)..thnx for sharing that tips.

Putra Kembara said...

sedang cuba utk amalkn tips d atas..trima kasih atas pkongsian..