Selamat Berkunjung Kawan-Kawan....

Papan Tulis

Tuesday, 26 July 2011

Part 1 : Kenapa Best Ho Chi Minh?

Urm...alhamdulillah siap sudah segala urusan selama 4 hari berikut hehehe.....rasa mcm sekejap plak...bertemu kembali hai kawan-kawan...lama tak blogging....baru dapat peluang untuk curahan pengalaman sedikit....22Hb lepas baru shj saya bergerak ke bandar Ho Chi Minh untuk menjalani percutian yang amat menarik dan berilmu.....dan 25 saya menjejakkan kaki di Malaysia..

Sebagaimana yang belum diketahui....bandar ini amat seronok untuk dilawati kerana ia sangat dengan sejarah dan lanskap kehidupan orang yang sangat sejati menjadikan ia suatu monumen yang terpenting buat rakyat di negara itu.....

Saya juga ingin berkongsi sebahagian daripada kenangan saya di sana....antaranya mengenai pengalaman memasuki terowong Cu Chi...fuhhh rasa xlarat walaupun hanya 5min berat menyusuri jalan rahsia bawah tanahnya..pergi juga ke water puppets show untuk melihat keunikan budaya mereka...selain itu sempat membeli belah di sekitar pasarnya..sangat menyeronokkan bila sesi tawar menawar harga berlaku...siap ada yang kena tarik tangan lagi dengan penjual hehehe...memang berbaloi harga murah giler....bawak duit sedikit pon tak jadi masalah kerana mata wang sana sangat kecik nilainya...

Sempat juga membeli cenderamata dan hadiah istimewa untuk contest saya...hehehe..selain itu, makanan di sana juga sangat menarik dan sedap berbeza dengan keadaan di Beijing yang mana boleh saya tahan sehingga 3 hari sahaja hehehe....Penginapan dan perkhidmatan penerbangan sangat selesa....terima kasih kepada Malaysia Airlines

kita bersambung part 2 nanti ea...=) 


Jom Menikmati Kopi di Jalanan....=)


here my Mocha =)


Suasana dalam kopitiam hehe....


Yeah ticket untuk ke Ho Chi Minh



Urm....yeah thats my flight


Beshnya dapat mkn =) lapo.....


Welcome to Vitenam


Keadaan trafik disana...huhu memang pening klu bwk motor


salah satu bangunan gereja yang popular mercu tanda bandar tersebut


Yummy....tempat makanan pertama....farah af pernah dtg sini untuk Rasa halal Ho Chi Minh


otw pergi ke hotel...keadaan sedikit hujan


Panorama yang hanya ada di bandar ini sahaja....


banyaknya helmet....=)


Jom shopping beg dekat pasar malamnya.....


Gadis sedang membungkus pulut..besh ada macam2 colour.


Terowong Cu Chi....


melihat brader ni muat untuk masuk apa lagi.....


saya pon try jgk lah hehehe besh sangat tau....


Pelancong menaiki peninggalan kereta kebal US


rasa macam berbalik ke zaman dahulu bila menjamu selera dengi ubi kayu...pahit hehehe...


Jom2 makan lagi....


Keadaan di kedai itu


Nama kedai makan itu...famous tau tempat ni.


Sedapnya jom makan....!!


Namanya Jennifer.kesian...kesan dari nuklear.....muka comel sgt....


suasana ketika ketengangan di Vietnam


Panorama ketika perang di Vitenam


salah satu penjara disana sangat menakutkan....


Muzium Perang di Vietnam


My Besh Friend


Sedap tau air kepala die bila minum rasa manis dan sedap


Wah banyaknya air....


Che maksudnya minuman..hehehe...nama i Che kat depan gk.


makan @D'nyonya



Restoran untuk dinner time


Berada di Pulau....menikmati buah-buahan,..



Sebahagian artis untuk menghiburkan pelancong


Jom naik perahu hehehe


Jom naik bot plak hehehe



Makanan yang sangat istimewa bila berada di Ho Chi Minh


Cara untuk makan ikan tersebut...ada caranya tau kawan2...


Rasa sticky ball ni macam lempeng rangup sangat....sedap



Jemput Makan...=)


Jom TGk Water Puppet Show...


Antara segmen yang disediakan


Yeah pelakon yang menjayakan water puppet show ini...


Menikmati makan malam yang sanagt best hehe


Berada di perkarangan Independent Palace..tempat presiden tinggal


Keadaan didalamnya


Jomk Lunch pula....


Antara  harga n menu disana...2juta Dong = 100 USD ....


Air sangat menarik sayang lak nak minum heheh


Lawa lak dia ni hehe


Huk2x...cukup sudah 4hari perjalanan yang sangat memenatkan....

  
Selamat Tinggal Ho CHi Minh

Kenangan yang paling bermakna untuk saya bagi mengenali diri dan budaya serta sejarah yang masih kekal terjaga...kita akan berjumpa dalam Episod kedua nanti banyak lagi peristiwa yang menarik yang saya akan ceritakan....

3 Pencetus Idea:

mocha zaerna said...

mcm best jea kan ^^ teringin nak pergi lepas baca post nie , intersting ,

Che Sayzzuwan said...

Jom...~

Cik Eka said...

whoaaa besnya awak...

awak bagilah sedikit penerangan kat gambo.baru best nak baca..hehehehe

eh ada beli oley2 tak..hihihi