Selamat Berkunjung Kawan-Kawan....

Papan Tulis

Monday, 4 July 2011

Jalan-Jalan Beijing Disember 2009....

Just nak berkongsi pengalaman dan keriangan semasa dekat Beijing, China....Saya boleh dikatakan KAKI JALAN juga..hehe..Tempat ni menjadi pilihan utama pelancong khususnya dari Malaysia kerana ianya dikenali dengan "Syurga Membeli Belah"..rata-rata barangan yang berjenama boleh didapati disana dengan harga yang lebih murah!..

Saya berada disana selama 10 Hari mengikut pakej yang disediakan oleh travel agency...Perjalanan ke sana mengambil masa selama 6 jam daripada Kuala Lumpur ke Beijing....saya pergi bersama abang serta kawannya...sampai disana jangan terkejut jika suhunya mencapai -4 darjah celcius.( Nak beku rasenya)
korang kena sediakan baju yang tebal-tebal tau...Selain itu Matawang disana juga Murah...sesuai untuk percutian yang mementingkan bajet rendah...

Saya juga ingin berkongsi TIPS bila anda shopping di Beijing....

  1. Anda perlu tegas dalam tawar menawar dan tidak memberi muka kepada peniaga disana kerana mereka akan tetap memberikan harga seperti yang kita minta...(terbukti).
  2. JANGAN memegang atau menyentuh sesuatu barangan jika anda tidak begitu serius untuk membelinya...
  3. Kebanyakan daripada mereka boleh bercakap Melayu jadi tiada masalah jika anda nyatakan anda daripada Malaysia. (confirm dapat goreng barang dengan harga yang berpatutan)
  4. Jika berkenan, beli dalam kuantiti yang banyak, hal ini akan membantu anda dalam mendapatkan harga yang lebih murah.
  5. Pujuk guna ayat lentok sket hehe....for sure mudah dapat harga rendah....sebagai contoh "barang yang kamu jual ni saya suka sangat...xd kat tempat lain...boleh bagi harga yang ok...? kalau tak, saya terpaksa cari kat kedai lain"...hehe 
Saya Ingin Berkongsi gambar semasa di Beijing dengan korang semua...!!hehe


Di ruang Udara Beijing....Here we go..!!


Dihadapan Hotel Penginapan...


Berada di salah satu Masjid yang terkenal di Beijing


Sejuknya......


Disebabkan suhu sejuk yang melampau tasik pun boleh jadi ais....


Salah satu sajian yang sangat lazat...


Yeah....


Rugi anda tak datang sini...banyak penggambaran dilakukan disini....


Kat Dr. Tea...segala jenis teh disini....


Tempat yang wajib di lawati GREAT WALL OF CHINA...


Lihatlah dunia....!!


Gayat juga naik tangga ni...


Bird Nest Olympic Stadium..


Bakat yang tersembunyi...


rindu kt 2 orang ni....manyak bagi harga murah hehehe


Banyak Kak Nita Shopping....!


Di Beijing Zoo


Geram panda itu sangat comel....!!


Besarnya Panda tu!! rasa macam nak dukung je....


Rileks....


With my Bro...


Sila menjamu selera....



Butik adidas yang terbesar yang pernah saya tengok....



Tak lengkap ke Beijing jika tidak singgah di Hard Rock Cafe Beijing


Best kat sini...


Jalan-jalan sekitar bandar Beijing


Jalan-Jalan sekitar Beijing


Last Day kat hotel...yeah...akhirnya salji turun jugak...


Tunggu check in kat Beijing Airport


Cuaca sejuk so terpaksa basahkan agar flight bleh berfungsi dengan baik...



Alhamdulillah di ruang udara Malaysia....

PENGALAMAN yang begitu mengajar saya tentang budaya dan adat serta persekitaran negara luar...secara tidak langsung ia juga memberikan input dan manfaat yang banyak kepada saya...namun Malaysia tetap di hati...anda juga boleh berkongsi dengan saya tentang pengalaman anda sewaktu di luar negara ok!!hehe terima kepada Malaysia Airlines membuatkan perjalanan saya sangat selesa dan tidak memboringkan.... 

P/S Hati-hati dengan peminta sedekah disana ramai sangat..jadi bila jalan sentiasa dalam kumpulan agar tidak mudah tersesat....enjoy it guys luv u all!!!

5 Pencetus Idea:

Anonymous said...

salam,

semasa jalan2 kat luar tu pd musin dingin kat sana, pakai seluar jeans sehelai dah cukup ke? blh tahan dr sejuk x? or kena pakai long john?

Che Sayzzuwan said...

Urm kn pkai tebal bro coz nnt akan rse sejuk amat...at least bju pkai 2 atau 3 helai ai seluar prefer yg tebal sket k...bkn ap tkut kena frost bite -4 plg minima 2 sejuk die huhu ad yg lebih turunlagi klu dok lme2 sne hehe

Nurul said...

salam.. nak tanye.. guna travel agent yg mane ehh? tgh mencarik muslim travel agent yg best nih..

thnks.

Sya Isya said...

huwargh.. masa Sya ke sana tak dapat pun gi tengok Mr. Panda yang comel tu. bengang je kitorang. huhu.. erm.. Sya takde lak jumpa peminta sedekah kat sana. :D

eLL aida said...

salam blogger...

u pergi sana musim ape?? mcm best je...nak juga rasa salji.huhu :P